4 comments on “ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΜΑΣ

 1. Επιτέλους και μια άποψη λογική και εμπεριστατομένη!!!!
  Θα ήθελα να προσθέσω ότι σε αυτές τις εποχές όπου οι αποφάσεις για απεργίες παίρνονται όλο και περισσότερο συγκεντρωτικά,καλό θα ήταν επιτέλους να ψαχτούμε γιατί τα τοπικά σωματεία έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα των συναδέλφων, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να προχωρήσουν σε νέα βάση.
  Θα ήταν θετικό να μάθουν να ακούν τι έχουν να πουν οι συνάδελφοι,για να μπορούν στην πορεία να τους κινητοποιούν όταν υπάρχει ανάγκη.
  Σε μια εποχή που τα επικοινωνιακά τρυκ έχουν γίνει επιστήμη για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης και του μέσου πολίτη δεν μπορεί το σωματείο να αγνοεί κανόνες οικοδόμησης επικοινωνίας και την λειτουργία οικοδόμησης ομάδας.

  • Μια οφειλόμενη, αν και καθυστερημένη, απάντηση στην ερώτηση- σχόλιο της αναγνώστριας μας Ελένης.
   Μια πλήρης πρόταση για το αγωνιστικό πλαίσιο του συνδικάτου, ιδιαίτερα σήμερα, είναι δύσκολο να διατυπωθεί για πολλούς και ποικίλους λόγους. Σήμερα είμαστε σε φάση που κυρίως ξέρουμε ή αισθανόμαστε, τι ΔΕΝ πρέπει να γίνεται και όχι τόσο τι πρέπει να γίνει. Πιστεύουμε, επίσης, πως η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι υπόθεση μαζικών διαδικασιών, προσεκτικής και αντικειμενικής μελέτης όλων των συνθηκών κι όχι υπόθεση μόνο δική μας ή κάποιας άλλης μεμονωμένης ομάδας. Εμείς μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε στον προβληματισμό.
   Στο πλαίσιο αυτό θα πούμε τι προτείνουμε, ως πρώτες σκέψεις, όπως προκύπτουν απ’ το ίδιο το κείμενο.
   Πρώτα-πρώτα λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε τον χαρακτήρα των απεργιών μας: Άλλο η διεκδικητική απεργία, άλλο η απεργία διαμαρτυρίας- αντίδρασης, άλλο η προειδοποιητική(που πάει μαζί με την πρώτη) κι άλλο η απεργία ζύμωσης και ανάδειξης ενός καίριου θέματος. Η κάθε μια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τα όριά της την ιδιαίτερη προετοιμασία και επικοινωνιακή προβολή της. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να πας σε 24ωρη ή 48ωρη κλαδική διεκδικητική απεργία γιατί δεν πιέζεις κανέναν και θα αποτύχεις. Αυτό έχει πια αποδειχτεί. Ή θα πάμε λοιπόν, σε μακροχρόνιο διεκδικητικό αγώνα στον κατάλληλο καιρό π.χ. εξετάσεις, αν και όσο μπορούμε ή θα επιλέξουμε άλλες μορφές πάλης, που απαιτούν κυρίως θυσία χρόνου παρά χρήματος και προκαλούν πολιτική φθορά στον αντίπαλο επικοινωνιακά- αποκαλυπτικά. Επίσης, στην ίδια λογική, δε μπορείς να κάνεις μηνιαίες 24ωρες και ενίοτε 48ωρες για να δηλώνεις κάθε μήνα την αντίθεσή σου στην όποια κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης γιατί εξασθενείς, φθείρεις τις δυνάμεις σου και κάποια στιγμή, που απεργεί πια η μειοψηφία, αυτό γυρίζει πολλαπλώς εναντίον σου. Πέρσι π.χ. κάναμε οκτώ ή δέκα 24ωρες και 48ωρες για το ίδιο θέμα: Την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και της ΤΡΟΙΚΑ. Η πορεία τους ήταν σταθερά πτωτική και φτάσαμε να απεργούν ελάχιστοι, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός! Γιατί; Αν ήταν να κάνουμε τόσες απεργίες, ας τις κάναμε τουλάχιστον όλες μαζεμένες, κοντά στις εξετάσεις. Ίσως είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.
   Ύστερα, θα πρέπει να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με την ΑΔΕΔΥ. Κι αυτό γιατί στο επίπεδο αυτών των τριτοβάθμιων οργανώσεων παίζονται σκληρά κομματικά παιχνίδια, ο κομματικός εναγκαλισμός είναι ασφυκτικός και ενίοτε θανάσιμος για το συνδικαλιστικό κίνημα και οι απεργίες, στην πλειοψηφία τους, είναι, ανάλογα, εκτονωτικές ή αντιπολιτευτικές. Αυτό σημαίνει πως η ΟΛΜΕ θα πρέπει να εξετάζει, ως αυτόνομο συνδικάτο, και να επιλέγει, κατά περίπτωση, σε ποιες απεργίες θα συμμετέχει και σε ποιες όχι. Δε μπορεί να λέμε άκριτα ναι και να συμμετέχουμε σ’ όλες τις απεργίες της ΑΔΕΔΥ! Πολύ περισσότερο να κολλάμε και μια δική μας δίπλα, με τα ίδια περίπου αιτήματα, σαν ουρά του κομήτη.
   Τρίτον, να προετοιμάζουμε καλά, από άποψη ενημέρωσης, ζύμωσης, προπαγάνδας, τις απεργίες μας, τόσο στο χώρο του σχολείου, όσο και έξω απ’ αυτόν. Κάθε απεργία των εκπαιδευτικών πρέπει να αποτελεί, να το κάνουμε εμείς να αποτελεί, πολιτικό γεγονός! Αυτό σημαίνει, τουλάχιστον το στοιχειώδες, να μεσολαβεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας απ’ τη στιγμή της απόφασης έως τη στιγμή της υλοποίησής της κι όχι δυο, τρεις ή στην καλύτερη περίπτωση, πέντε-εφτά μέρες. Να θυμίσουμε πως πέρσι η ΟΛΜΕ αποφάσισε απεργία Πέμπτη μεσημέρι, για Παρασκευή!! Όμως οι συνάδελφοι δεν είναι στρατός να πειθαρχούν σε ημερήσιες διαταγές, ούτε βρισκόμαστε σε προεπαναστατική περίοδο ώστε να αρκεί μια απόφαση της καθοδήγησης για να βγει σύσσωμος ο κόσμος στους δρόμους.
   Τέταρτο, αφουγκραζόμαστε τους συναδέλφους, τις διαθέσεις τους, τις αντοχές τους, το επίπεδο της συνείδησής τους, στην δεδομένη κάθε φορά συγκυρία, και ανάλογα κάνουμε τις προτάσεις μας για κινητοποιήσεις. Αγώνας δεν είναι μόνο η απεργία. Υπάρχουν και άλλα μέσα πάλης εξίσου αποτελεσματικά και δυναμικά και το ξέρουμε όλοι μας. Απλώς η απεργία είναι, έτσι την καταντήσαμε, η πιο εύκολη και άκοπη στην κήρυξή της. Παίρνεις μια απόφαση και ξεμπερδεύεις!
   Τέλος, για να μη μακρυγορούμε, θα πρέπει οι συνάδελφοι να σκέφτονται προσεκτικά, δυο και τρεις φορές, πριν επιλέξουν ποιους(παρατάξεις και πρόσωπα) θα ψηφίσουν κάθε φορά. Την ηγεσία της ΟΛΜΕ, που παίρνει τις αποφάσεις, την έχουμε επιλέξει εμείς με την ψήφο μας και θα την επιλέξουμε και τώρα στις επικείμενες εκλογές για το Συνέδριο του Ιουνίου. Στο χέρι μας είναι, λοιπόν να αλλάξουμε τις επιλογές μας.

 2. Εξαιρετικές επισημάνσεις και στο άρθρο και στο σχόλιο. Θα πρότεινα να είναι ΚΥΡΙΩΣ επικοινωνιακό το πρίσμα υπό το οποίο εξετάζεται η επιτυχία μιας απεργίας επειδή ακριβώς είναι επικοινωνιακό όχημα. Είναι εξωφρενικό ότι δεν χρησιμοποιούνται πχ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερωθεί σφαιρικά ο κόσμος για τους στόχους της απεργίας.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.