Μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη περίμενε σήμερα τους συναδέλφους ΠΕ και ΤΕ κατόχους πτυχίων ΤΕΙ και ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ. Με την ανακοίνωση της κατάταξης στο νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο (ακριβέστερος όρος θα ήταν ο “ποινολόγιο – φτωχολόγιο») διαπίστωσαν πως από τον χρόνο που είχαν διανύσει στον κάθε βαθμό η Δ/νση Β/θμιας εκπαίδευσης Ημαθίας τους αφαιρούσε τρία χρόνια.
Αυτό οφείλεται στην (αυθαίρετη) ερμηνεία σχετικής παραγράφου του νέου βαθμολογίου, η οποία αναφέρει:
“ Για τους υπαλλήλους, οι οποίοι υπηρετούν σε κατηγορία ανώτερη των τυπικών προσόντων που κατέχουν η κατάταξή τους θα γίνει στους βαθμούς της κατηγορίας που ανήκουν, με προσθήκη πλασματικού χρόνου, στην κλίμακα κατάταξης της κατηγορίας αυτής, τριών (3) ετών.”
Βέβαια στην πορεία το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την ακόλουθη διευκρινιστική εγκύκλιο:
ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις σχετικά με τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη των εκπαιδευτικών Π.Ε. & Δ.Ε. που υπηρετούν ως μόνιμοι και με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν.4024/2011 (Φ.Ε.Κ.226 τ.Α ́/27-10-2011)».
“Κατόπιν πολλών ερωτημάτων, που ασκήθηκαν στην Υπηρεσία μας, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε, ότι η κατάταξη για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη όλων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα γίνει στον κλάδο και την κατηγορία που έχουν διορισθεί και υπηρετούν, ως μόνιμοι ή με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου”.
Την οποία η Δ/νση δεν έλαβε καθόλου υπόψιν. Με μια πρόχειρη ματιά διαπιστώσαμε πως σε άλλους νομούς ακολουθήθηκε η ίδια τακτική ενώ σε άλλους η κατάταξη έγινε χωρίς την αφαίρεση τριων ετών από τους συναδέλφους.
Σε όλους τους μέχρι σήμερα νόμους οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι ήταν κάτοχοι πτυχίου Παιδαγωγικών σπουδών (ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ ή ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ ή Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από καθηγητικές σχολές) κατατάσσονταν στην ανώτερη κατηγορία.
Αυτό συνέβαινε λόγω του προσόντος αυτού(παιδαγωγικές σπουδές), το οποίο ήταν υποχρεωτικό και απαιτούσε τουλάχιστον ένα επιπλέον έτος ειδικών σπουδών , είτε ταυτόχρονα είτε μετά τις βασικές σπουδές.
Παραθέτουμε την σχετική νομοθεσία από το 1970 μέχρι σήμερα, στην οποία φαίνονται τα προαναφερθέντα.
Ν.Δ. 580 / 1970 (ΦΕΚ 139)
Άρθρο 9
Υπάρχουν δύο κατηγορίες εκπαιδευτικών (Α΄ & Β΄)
Στην Α΄ κατηγορία:
Όλοι οι πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών (Α1 , Α2, Α3, Α4)
Και οι πτυχιούχοι Ανωτέρων Τεχνικών Σχολών με πτυχίο ΣΕΛΕΤΕ μονοετούς φοιτήσεως (άρθρο 10 ¨προσόντα¨).
Οι υπόλοιποι στη Β΄ κατηγορία.
Όσοι ανήκουν στον κλάδο Β1 και αποκτούν πτυχίο ΣΕΛΕΤΕ μετατάσσονται στην Α΄ κατηγορία.
Ν. 576 / 1977 (ΦΕΚ 102)
(Άρθρα 13, 14)
Κλάδος 7
Προσόντα: Πτυχιούχοι ΑΣΕΤΕΜ / ΣΕΛΕΤΕ
Ελλείψει αυτών : Πτυχιούχοι Ανωτέρων Τεχνικών Σχολών, με διετή επαγγελματική ή διδακτική εμπειρία και πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών ΣΕΛΕΤΕ .
Επίσης φαίνεται καθαρά ότι οι πτυχιούχοι της ΑΣΕΤΕΜ είχαν τα ίδια ακριβώς μισθολογικά κλιμάκια με τους πτυχιούχους Ανωτάτων Σχολών.
Ν. 1566 / 85
Άρθρο 14
Κλάδος ΑΤ17 Πτυχίου ΑΣΕΤΕΜ
ή αντίστοιχο ΤΕΙ με πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών της ΣΕΛΕΤΕ.
Ο κλάδος ΑΤ17 μετονομάστηκε σε ΠΕ 17 με το άρθρο 15 του Ν. 1586 / 1986.
Ν. 1824 / 1988
Με το άρθρο 3 του Ν. 1824 / 1988 έγινε ανύψωση των μισθολογικών κλιμακίων με εισαγωγικό το ΜΚ 16 και καταληκτικό το ΜΚ1 , όπως προβλέπεται για τους εκπαιδευτικούς τετραετούς φοίτησης κατηγορίας ΠΕ
Ν. 1884 / 1990
Άρθρο 26
Καταβολή επιδόματος εξομάλυνσης στον ΠΕ 17.
Το επίδομα που προβλέπεται για τους εκπαιδευτικούς τετραετούς φοίτησης κατηγορίας ΠΕ.
Με βάση τα παραπάνω η παράγραφος που επικαλείται η Δ/νση δεν έχει εφαρμογή για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου Παιδαγωγικών σπουδών και σύμφωνα με τα προαναφερθέντα υπηρετούν σε κατηγορία που αντιστοιχεί στα τυπικά τους προσόντα, όπως αυτά προβλέπονταν από τους σχετικούς νόμους.
Βέβαια υπάρχει η πιθανότητα να είναι τελικά κυβερνητική επιλογή να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη παράγραφος του βαθμολογίου στους συναδέλφους απόφοιτους ΤΕΙ και ΑΣΕΤΕΜ και μέσα από ασάφειες, παλινωδίες, προφορικές οδηγίες προς τις Δ/νσεις να προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όποια νομικά προβλήματα.
Η εφαρμογή μιας τέτοιας διάταξης εκτός της προφανούς άνισης μεταχείρισης των εκπαιδευτικών εμπεριέχει και κάτι τραγελαφικό. Είναι σαν να λέει η κυβέρνηση (π.χ. Για τους ΠΕ17 ή ΠΕ18): “Μέχρι τώρα μου κάνετε την δουλειά του ΠΕ ενώ δεν θα έπρεπε γιατί είστε ΤΕ. Με το νέο νόμο θα παραμείνετε ΠΕ (θα συνεχίσετε να κάνετε τη δουλειά μου) όμως θα έχετε χειρότερη μεταχείριση από τους ΤΕ (μην ξεχνάμε πως η αλλαγή βαθμού για ΠΕ και ΤΕ αντιστοιχεί στα ίδια χρόνια εκτός της μετάβασης από τον Γ’ στον Β’ βαθμό που για τους ΠΕ είναι τα 21 χρόνια ενώ για τους ΤΕ τα 23). Εσείς θα αλλάζετε κλιμάκιο με καθυστέρηση 3 χρόνων”.
Έλεος!
Εμείς με βάση τα παραπάνω ζητούμε από την Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας να κατατάξει τους συναδέλφους χωρίς την αφαίρεση τριών χρόνων από τους χρόνους υπηρεσίας τους.
Αν το υπουργείο έχει αντίθετη άποψη να βγει ευθαρσώς και να την πει και να πάψει να παίζει το κρυφτούλι. Ούτε τη διάθεση έχουμε ούτε και την ηλικία για τέτοιου είδους παιχνιδάκια.
Όλα τα ανωτέρω, αφορούν τους πτυχιούχους ΤΕ0 – ΠΕ0 χωρίς πτυχίο ΑΕΙ, οι οποίοι εντάχθηκαν στις ανωτέρω κατηγορίες λόγω πολιτικών διασυνδέσεων, με αναγκαστικούς Νόμους; Αυτό σημαίνει αξιοκρατία και διαφάνεια, στην Ελλάδα! Και μετά, διαμαρτύρεται το ΤΕΕ, με προσφυγές στο ΣΤΕ, προκειμένου να προστατευθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, έναντι των πτυχιούχων ΑΤΕΙ. Όταν τρώγαμε τα χρόνια μας στα θρανία, κάποιοι άλλοι πίνανε Frape στις καφετέριες και δεν είχαν χρόνο για πανελλαδικές εξετάσεις κλπ. Πάντως δεν πρέπει να έχετε παράπονο και βαθμολογική και μισθολογική αναβάθμιση είχατε, με το 4024/11, ελέω ΠΑΣΟΚ, δλδ Ρέππα & Ρόβλια. Είσαστε η μόνη κατηγορία Δημοσίων Υπαλλήλων, που αναβαθμιστήκατε, τόσο βαθμολογικά, όσο και μισθολογικά. Για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος, βεβαίως – βεβαίως. Ενώ όλοι οι άλλοι Δ.Υ. στον Καιάδα, για να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, της χώρας! Και τώρα τελευταία έμαθα, ότι διεκδικείτε την κατάργηση της ρήτρας, της τριετίας. Μακάρι να το πετύχετε και αυτό, έτσι ώστε, οι πτυχιούχοι Δ.Υ. και όχι οι μαϊμού πτυχιούχοι, μέσω Π.Δ., να αναβαθμιστούν περαιτέρω, για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Έ ρε, ΣΤΕ που σας χρειάζεται!!!
Εδώ, με το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”, ο νόμος (4024/11) Ρέππα και οι συν αυτώ, διέγραψαν με αναδρομική ισχύ, προϋπηρεσίες δεκαετιών σε υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ΠΕ, την ίδια ώρα που βάφτιζαν χιλιάδες πολιτικά ημετέρους ΔΥ, από ΔΕ, αποφοίτους λυκείου, ΠΕ και ΤΕ χωρίς πτυχίο (4024/11, άρθρο 28, παρ. 4), έτσι και σε ανώτερο κλάδο εντάσσονται, με τις ανάλογες βαθμολογικές και μισθολογικές προαγωγές και την διαθεσιμότητα γλυτώνουν. Στα πλαίσια βεβαίως, της στενής δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Χώρα. Ήταν οι μόνη κατηγορία ΔΥ, που ευνοήθηκε σκανδαλωδώς, παίρνοντας μεταξύ άλλων και αυξήσεις, αντί για μισθολογικές μειώσεις. Αυτό θα πει αξιοκρατικό ρουσφέτι made in PASOK.
Και να ήταν μόνο αυτό, με τον νόμο έκτρωμα 4024/11, υπάλληλοι με τα ίδια ή και περισσότερα τυπικά προσόντα, καθηλώνονται για περισσότερο από τρία χρόνια στο να μην πάρουν προαγωγή, λες και εκτίουν στερητική ποινή, επειδή είχαν ακόμα και μία μέρα λιγότερη προϋπηρεσία, την 1.11.2011, έναντι άλλων. Έτσι οραματίζονται κάποιοι που αυτοαποκαλούνται δημοκράτες, την αξιοκρατία. Υ.Γ. Για όλα αυτά η ΑΔΕΔΥ ποιεί τη νύσσα