Το Υπουργείο Παιδείας στο νομοσχέδιο, που εισήγαγε στη Βουλή, περνά μία εξαιρετικά αρνητική ρύθμιση για τη συγκρότηση τμημάτων με μαθητές με αναπηρία ή /και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, καταργεί τη διάταξη (4186/13 αρ.28 παρ.15) σύμφωνα με την οποία για κάθε μαθητή επιτρέπεται η μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών του τμήματος κατά 3.
Με το άρθρο 10 της νέας νομοθετικής ρύθμισης γίνεται σχεδόν αδύνατη η ανάπτυξη των τμημάτων, εφόσον προβλέπει πως ένα τμήμα με 27 μαθητές θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 μαθητές με αναπηρίες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και, αν πρόκειται για μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία κλπ, θα πρέπει να έχει 5 μαθητές. Πρόσθετη προϋπόθεση για τη συγκρότηση αυτών των τμημάτων είναι η έγκρισή τους από τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης.
Στo πλαίσιo της δημοσιονομικής προσαρμογής και της μείωσης των προσλήψεων θυσιάζονται για άλλη μία φορά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία ή /και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι διατάξεις αυτές αποτελούν νέο «κόφτη» στην εκπαίδευση, στοχεύουν σε νέες συγχωνεύσεις όσων τμημάτων δεν εμπίπτουν στις προωθούμενες διατάξεις σε βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη να υποστηριχθούν σε ένα δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και το δικαιούνται αυτό. Είναι φανερό πως αυτοί οι μαθητές εγκαταλείπονται στη τύχη τους, αφού είναι αδύνατον να τύχουν της απαραίτητης προσοχής που απαιτείται από το δάσκαλο ή τον καθηγητή σε τμήματα των 25 και 27 μαθητών αντίστοιχα.
Το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που δηλώνει ότι οι μαθησιακές δυσκολίες δεν απαιτούν ειδική εκπαίδευση και πολλές φορές εκπαιδευτικοί της Γενικής Παιδείας, χωρίς τα προσόντα που απαιτούνται στην Ειδική Αγωγή, συμπληρώνουν την Παράλληλη Στήριξη. Αυτό γεννά την ανησυχία ότι μακροπρόθεσμα η εκπαιδευτική ευθύνη θα μεταφερθεί στον εκπαιδευτικό της γενικής τάξης. Θα πρέπει η πολιτική της κυβέρνησης να μην καθορίζεται από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, αλλά από τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών.
-
ΜΟΝΙΜΟΙ μαζικοί ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ και άλλων ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
-
ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ σε σταθερές ΔΟΜΕΣ ΣΜΕΑΕ/Τ.Ε. και ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ.
-
Mέγιστος αριθμός, 20 μαθητές ανά τμήμα, 15 στις Ο.Π., 10 στα εργαστήρια