Την Δευτέρα 24/12/2018 έγινε, μέσα στα προβλεπόμενα καταστατικά χρονικά όρια, η πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας με θέμα την συγκρότηση του.
Πριν την έναρξη της διαδικασίας η, εκλεγμένη με τις ΣΥΝΕΚ, Β. Σαράντη κατέθεσε προφορικά την παραίτησή της από το νέο ΔΣ της ΕΛΜΕ. Της εξηγήθηκε πως α)οι παραιτήσεις κατατίθενται γραπτά και β) βάσει καταστατικού, που προβλέπει πως μέχρι την συγκρότηση (ως τέτοια ορίζει σαφώς την εκλογή προεδρείου) και την παραλαβή από το νέο ΔΣ η διοίκηση ασκείται από το παλιό. Επομένως η παραίτησή της δεν μπορούσε να εγκριθεί από το παλιό ΔΣ που ασκεί αυτή τη στιγμή διοίκηση μιας και η ίδια δεν είναι μέλος του. Θα έπρεπε να περιμένει την συγκρότηση του νέου ΔΣ για να καταθέσει σε αυτό την παραίτησή της. Παρά την επιμονή των ΣΥΝΕΚ αλλά και την θέση της ΑΣΕ ΠΑΜΕ να γίνει δεκτή η παραίτηση, ουσιαστικά καθ’ υπέρβαση του καταστατικού δεν στάθηκε προφανώς εφικτό να κατατεθεί η παραίτηση.
Επιπλέον, ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ στάθηκε στο γεγονός πως δεν είναι θεμιτό να παραιτείται κάποιος μόλις μια εβδομάδα μετά την εκλογική διαδικασία και ενώ δεν υπάρχει τυπικό ασυμβίβαστο, μιας και η Β. Σαράντη είναι αιρετός του ΠΥΣΔΕ. Αν η συναδέλφισσα θεωρεί ότι δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει και στους δύο ρόλους θα ήταν συνδικαλιστικά ορθότερο να παραιτηθεί από το ΠΥΣΔΕ, που εν πάσει περιπτώσει είναι ένα διαχειριστικό όργανο και όχι από το ΔΣ της ΕΛΜΕ που φέρει το συνδικαλιστικό βάρος της εκπροσώπησης των συναδέλφων.
Στη συνέχεια οι παρατάξεις πέρασαν στην διαδικασία προτάσεων.
Η ΔΑΚΕ πρότεινε αναλογικό προεδρείο. Δηλαδή πρόεδρο από την ΔΑΚΕ, αντιπρόεδρο από τις ΣΥΝΕΚ, γραμματέα από τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ και ταμία από την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ.
Οι ΣΥΝΕΚ πρότειναν πολιτικό προεδρείο με την συμμετοχή ΣΥΝΕΚ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ και ΑΣΕ- ΠΑΜΕ
Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ πρότεινε πολιτικό προεδρείο στην βάση των θέσεων που βάζει κάθε χρόνο για την συγκρότηση του προεδρείου. Έθεσε ως ελάχιστη βάση για πολιτική συμφωνία την στήριξη των αποφάσεων των τελευταίων συνεδρίων του κλάδου και κυρίως α)την αντίθεση σε οποιαδήποτε μορφής αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης και β) το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο (συν την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή) που θα περικλείει όλη την γνώση, όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές.
Η ΑΣΕ ΠΑΜΕ υποστήριξε την πρόταση του αναλογικού προεδρείου, συμφωνώντας με την πρόταση της ΔΑΚΕ. Ζήτησε να υποστηρίξουν όλοι αυτή την πρόταση, δηλώνοντας πως στην παρούσα συνεδρίαση θα ψηφίσει λευκό, μιας και όπως φαίνεται η πρότασή της δεν γίνεται δεκτή από ΣΥΝΕΚ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ, όμως στην επόμενη συνεδρίαση θα ψηφίσει την πρόταση του αναλογικού.
Στην διαδικασία των προτάσεων για τη θέση του προέδρου η ΔΑΚΕ πρότεινε τον Τ. Παντζαρτζίδη. Οι ΣΥΝΕΚ τον Μ. Γαλουζή και μετά την άρνηση αποδοχής της πρότασης από την πλευρά του ζήτησαν από τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ να προχωρήσουν την ίδια στιγμή σε συμφωνία προσώπων που θα προταθούν για την κάλυψη των θέσεων στο ΔΣ. Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ εξήγησε στις ΣΥΝΕΚ πως η πρότασή τους δεν έχει αντικείμενο μιας και η ΑΣΕ ΠΑΜΕ έχει επιλέξει να ψηφίσει την ΔΑΚΕ και επομένως βάσει των αριθμητικών δεδομένων ΣΥΝΕΚ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ δεν μπορούν να εκλέξουν προεδρείο. Μια κοινή πολιτική πρόταση θα είχε νόημα να κατατεθεί σαν κατευθυντήρια για την στάση που θα ακολουθήσουν οι παρατάξεις στο νέο ΔΣ. Όμως οι ΣΥΝΕΚ δεν κατέθεσαν πολιτική πρόταση και δεν τοποθετήθηκαν στη μείζονα πρόταση του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ. Μετά από όλα αυτά ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ πρότεινε για τη θέση του προέδρου την Χ. Αξούριστου επιχειρηματολογώντας πως:
Α)Η υποψηφιότητα μας για τη θέση του προέδρου προκύπτει απ’ την τοποθέτησή μας για προεδρείο με πολιτική βάση
Β) Έχουμε την πείρα να αναλάβουμε μια τέτοια θέση, σε αντίθεση με τα νεότερα μέλη του ΔΣ
Γ) Σύμφωνα με την αρχή της εναλλαγής δεν μπορεί ισόβια πρόεδρος να είναι μέλος της ΔΑΚΕ
Δ) Είναι καιρός και συντρέχουν οι προϋποθέσεις, μετά από πάμπολλα χρόνια, να αναλάβει αυτή τη θέση ευθύνης και μια γυναίκα.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν:
Παντζαρτζίδης Τ.: 3 ψήφοι
Αξούριστου Χ.: 1 ψήφος
Λευκά: 3
Μετά από αυτό η διαδικασία συγκρότησης αναβλήθηκε για την Πέμπτη 3/1/2019.
Στη συνέχεια ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ:
α) ζήτησε η ΕΛΜΕ να ελέγξει και να ενημερώσει τους αναπληρωτές συναδέλφους αν πρέπει να καταθέσουν αίτηση μη παραγραφής δώρων κτλ. σε κάθε ΔΙΔΕ που εργάστηκαν από το 2013 και μετά, σύμφωνα με την γνωμάτευση της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ. Η πρόταση έγινε δεκτή από τις άλλες παρατάξεις
β) Κατέθεσε κείμενο για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών (το κείμενο εδώ). Οι άλλες παρατάξεις ζήτησαν να τοποθετηθούν στο επόμενο ΔΣ
γ) Κατέθεσε κείμενο που απευθύνονταν σε άλλες ΕΛΜΕ και σε ΔΣ ΟΛΜΕ με αφορμή την απόφαση για δημιουργία ομάδας εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών που έρχεται να προστεθεί σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες που πρέπει να δημιουργηθούν βάσει του νομοσχεδίου για τις δομές στην εκπαίδευση (το κείμενο εδώ). Οι άλλες παρατάξεις ζήτησαν να τοποθετηθούν στο επόμενο ΔΣ