Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για τον προσδιορισμό κενών – πλεονασμάτων ενόψει των μεταθέσεων για το σχολικό έτος 2020 για την γενική παιδεία και την ειδική αγωγή, αλλά και για τους διορισμούς στην ειδική αγωγή, με την οποία ζητά, όπως συνέβη και τις προηγούμενες χρονιές, από τα σχολεία και τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός ασφυκτικά πιεστικών χρονικών ορίων.
Πρόκειται για απαράδεκτη τακτική του Υπουργείου με την οποία σε ουσιαστικά ανύπαρκτη προθεσμία ζητά να διεκπεραιωθεί η πολύ σοβαρή διαδικασία του προσδιορισμού κενών –πλεονασμάτων, με προφανή επιδίωξη να ελαχιστοποιήσει τα κενά και συνεπώς τις μεταθέσεις.
Είναι γεγονός πως το υπουργείο έδωσε στα σχολεία ελάχιστο χρόνο προκειμένου να καταγράψουν τα κενά και τις πραγματικές ανάγκες τους, καταστρατηγώντας έτσι κάθε αρχή δικαίου που αποβλέπει στη διασφάλιση της χρηστής διοίκησης, των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Είναι χαρακτηριστικό πως σε σχετική εγκύκλιο δίνεται περιθώριο δύο ημερών στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προκειμένου να συμπληρώσουν τους πίνακες κενών και πλεονασμάτων της Ειδικής Αγωγής. Πόσος λοιπόν χρόνος από τις δύο αυτές ημέρες αναλογεί στα σχολεία για την συμπλήρωση αυτών των πινάκων; Προφανώς μια ολόκληρη ημέρα (!!!).
Στο πλαίσιο μιας σειράς αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων που ήδη έχουν προωθήσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις (αύξηση ωραρίου, κατάργηση του 3ωρου των υπεύθυνων εργαστηρίων, μη έγκριση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων, στοίβαγμα μαθητών στα τμήματα, χωρίς μείωση του αριθμού των μαθητών όταν υπάρχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, μείωση των τμημάτων στις πρώτες τάξεις Γυμνασίων-ΓΕΛ-ΕΠΑΛ, αρνητικές προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων ξένων γλωσσών, χαρακτηρισμός μη παρακολουθούντων στα ΕΠΑΛ, ηλεκτρονικές εγγραφές κ.ά.) είναι φανερό ότι η κυβέρνηση παίρνει στα χέρια της την υπόθεση της διαμόρφωσης των κενών και των πλεονασμάτων, με βασική επιδίωξη την ελαχιστοποίηση των κενών και τη δημιουργία νέων «δεξαμενών» πλεοναζόντων εκπαιδευτικών στο πλαίσιο μιας συνολικότερα αντιεκπαιδευτικής πολιτικής ενώ επιδιώκει να προχωρήσουν τα ΠΥΣΔΕ σε μια προσχηματική διαδικασία.
Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι το υπουργείο δεν καθορίζει τους διορισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ δεν είναι στις προθέσεις του να δώσει για μεταθέσεις και διορισμούς στην ειδική αγωγή ούτε καν το σύνολο των κενών που το ίδιο καθόρισε. Οδηγούμαστε τυπικά σε ελάχιστες μεταθέσεις και στην απόγνωση χιλιάδων εκπαιδευτικών που παραμένουν εγκλωβισμένοι μακριά από τις οικογένειές τους για χρόνια ενώ οδηγούνται στην εργασιακή ανασφάλεια οι εκπαιδευτικοί που είναι οργανικά υπεράριθμοι και στο απαράδεκτο καθεστώς της διάθεσης στο ΠΥΣΔΕ.
Απαιτούμε
-
Ο υπολογισμός των κενών -πλεονασμάτων να γίνει με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
-
Να δοθούν όλες οι οργανικές θέσεις για μεταθέσεις και διορισμούς στην ειδική αγωγή.
-
20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια!
-
Στα κενά να συμπεριληφθούν και οι προτάσεις των σχολείων για τα ολιγομελή τμήματα (Ο.Π.\ τομείς και ειδικότητες\ ξένες γλώσσες\ τμήματα με μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες/ΕΑΕ).
-
Να επανέλθει στον πίνακα Γ η στήλη «εκτίμηση ΠΥΣΔΕ», η οποία και απουσιάζει τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι αιρετοί εκπρόσωποι μας στα ΠΥΣΔΕ να συμμετέχουν ουσιαστικά και όχι προσχηματικά στη διαδικασία και να διατυπώνουν την εκτίμησή τους για τα κενά και τα πλεονάσματα κατά την καταγραφή τους
-
Καμιά συγχώνευση- κατάργηση σχολείων και τμημάτων.
-
Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου που ίσχυε έως το 2013.
-
Όχι στη μετακίνηση εκπαιδευτικών σε περισσότερα από 2 σχολεία
-
Οργανικές θέσεις για όλους.
-
Συμμετοχή των συλλόγων διδασκόντων στη διαδικασία προσδιορισμού των κενών ως των μόνων αρμόδιων να γνωρίζουν επακριβώς τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων τους
-
Να αναρτούνται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλοι οι πίνακες (Α, Β, Γ) κενών και πλεονασμάτων.
Οι αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου να ζητήσουν από τα ΠΥΣΔΕ να γίνουν οι υπηρεσιακές μεταβολές με βάση τις θέσεις του κλάδου. Σε διαφορετική περίπτωση, να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία, να απέχουν από την επικύρωση των πινάκων και να μην τους υπογράψουν.