Στις 22/1/2022 ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ κατέθεσε προς ψήφιση στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας το ακόλουθο κείμενο:
Το 2020 το Υπουργείο Παιδείας με μία αυθαίρετη και αυταρχική επιλογή διέταξε να εξαιρεθούν οι νεοδιόριστοι από τις άδειες που ισχύουν για τους υπόλοιπους διορισμένους εκπαιδευτικούς. Με την αρ.108357/Ε3/21.08.2020 εγκύκλιο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΠΕ & ΔΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε σχέση με τις άδειες ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών κατέβασε το όριο ηλικίας των τέκνων για τα οποία οι νεοδιόριστες και νεοδιόριστοι δικαιούνταν άδεια ανατροφής στα 2 έτη αντί των 4 που ίσχυε μέχρι τότε.
Το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα ήταν τεράστιο με αυτή την απόφαση. Τα νοικοκυριά χωρίστηκαν, το οικονομικό και ψυχολογικό κόστος ήταν ανυπολόγιστο καθώς οι εκπαιδευτικοί ένιωσαν την απόλυτη ματαίωση μετά από χρόνια προσφοράς ως αναπληρωτές και αναπληρώτριες στο δημόσιο σχολείο έχοντας λάβει ελάχιστα έως και ανύπαρκτα δικαιώματα σχετικά με τη μητρότητα.
Πρόσφατα όμως το ΣτΕ με την με αρ.2367/2021 απόφαση του ακύρωσε την εν λόγω απόφαση καθώς προσθέτει κανονιστικές ρυθμίσεις και «στερείται νομοθετικού ερείσματος». Το ΣτΕ ακύρωσε επίσης και τη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ όπου με έναν μαθηματικό τύπο δίδονταν κάποιο πενιχρό διάστημα αδείας ανάλογα με την ηλικία του εκάστοτε παιδιού κατά την ημερομηνία διορισμού. Το ΣτΕ αποφάσισε δηλαδή να δοθούν στους νεοδιόριστους και στις νεοδιόριστες τα αυτονόητα δικαιώματά τους
Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει φτάσει υπηρεσιακώς στο αρμόδιο τμήμα και δεν έχει συνταχθεί νέα εγκύκλιος. Το γεγονός παραμένει πως η εγκύκλιος έχει κριθεί παράνομη και το γνωρίζουν. Για λόγους ευθιξίας αλλά και δικαιοσύνης θα έπρεπε να την αποσύρουν από μόνοι τους και να μην κρύβονται πίσω από την καθυστέρηση των ενεργειών του ΣτΕ.
Ζητούμε:
- Να λάβουν όλοι οι νεοδιόριστοι την άδεια ανατροφής με τους ίδιους όρους που ισχύει για όλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
- Την αναδρομική ισχύ του νόμου για όσους συναδέλφους είχαν κατά την ημερομηνία διορισμού τους παιδί κάτω τεσσάρων ετών.