Πέρσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 77.415 θέσεις εισακτέων στα Πανεπιστήμια. Εξαιτίας της εφαρμογής όμως της Ελάχιστης Βάσης, 17.000 από αυτές έμειναν κενές. Ήταν η πρώτη «σφαγή» των παιδιών της πανδημίας. Φέτος η κυβέρνηση πήρε ξανά το μαχαίρι και ανακοίνωσε νέα μείωση των διαθέσιμων θέσεων, κατά 9.000 φοιτητές σε σχέση με τον περσινό αριθμό.
Η μείωση λοιπόν του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 9.000 σε σχέση με πέρυσι, πριν καν εφαρμοστεί η φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι νέοι συντελεστές βαρύτητας, επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ εργάζεται μεθοδικά για τη συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Mετά την περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον αποκλεισμό 20.000 υποψηφίων και τις χιλιάδες κενές θέσεις ειδικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για το 2022, δηλαδή των διαθέσιμων θέσεων, επιφύλασσε μια μείωση-ρεκόρ από το 2011 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μείωση της τάξης του -11,2% σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Μάλιστα, με την ανακοίνωσή του, το υπουργείο και η πολιτική ηγεσία Κεραμέως – Συρίγος – Μακρή παραπλανούν τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους, αποφεύγοντας να αναφέρουν τη λέξη «μείωση». Γράφουν: «υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070». Άρα οι φετινές 68.394 θέσεις στο μυαλό όσων δεν έχουν την πλήρη εικόνα, θα φαίνονται… παραπανίσιες και αρκετές! Μόνο που βέβαια οι 60 χιλιάδες οφείλονταν στο κόψιμο της ΕΒΕ. Στο οποίο φέτος θα προστεθεί το κόψιμο από το συντελεστή βαρύτητας!
Ωστόσο πέρα από τη μείωση των εισακτέων το υπουργείο Παιδείας προχώρησε και σε μια άλλη «ύπουλη» κίνηση, στο κόψιμο θέσεων στα κεντρικά Πανεπιστήμια, εκεί δηλαδή που υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς εκεί κατοικεί και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η μείωση του αριθμού εισακτέων στα Πανεπιστήμια Αθήνας – Θεσσαλονίκης, δηλαδή στα αστικά κέντρα είναι σίγουρο ότι δημιουργεί ανοδικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής τους, και αποκλείει μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων.
Για το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών μας η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την απουσία φοιτητικής μέριμνας κάνει απαγορευτική τη φοίτηση σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.
Λίγες μόλις ημέρες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας δε διστάζει να αναστατώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις οικογένειές τους, αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ, στέλνοντας μήνυμα πως ήδη έχει καταστρώσει τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων. Μάλιστα, η μείωση των θέσεων κατά 9.021 πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των νέων που θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η υπουργός Παιδείας, με θράσος και μανία απέναντι στα δημόσια ΑΕΙ, έχει δηλώσει πως στόχος είναι «να απεγκλωβιστούν οι νέοι από τα Πανεπιστήμια». Οδηγό για το «κόψιμο» των εισακτέων φαίνεται ότι αποτέλεσαν για άλλη μια φορά οι λεγόμενες «ανάγκες της αγοράς εργασίας». Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων – και οικονομικοί χορηγοί της ΝΔ κατά δήλωσή τους – τρίβουν τα χέρια τους.
Απαιτούμε:
- Αύξηση του αριθμού εισακτέων
- Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
- Κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων
- Φοιτητική μέριμνα με εξασφάλιση στέγασης και σίτισης για τους φοιτητές μας