Μόλις την Παρασκευή 24/6 άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή των μαθητών στα σχολεία. Η καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη φάση των εγγραφών είναι η 7/7/2022. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως οι γονείς θα κάνουν μόνοι τους, από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, την εγγραφή του παιδιού τους και δεν θα απαιτηθεί η παρουσία τους στο σχολείο για να βοηθηθούν στη διαδικασία εγγραφής.
Πληροφορούμε το υπουργείο Παιδείας πως:
α) δεν έχουν όλοι οι γονείς ηλεκτρονικούς υπολογιστές
β) ακόμη κι αν στο σπίτι υπάρχει υπολογιστής δεν έχουν όλοι ευχέρεια στη χρήση ηλεκτρονικών πλατφόρμων.
γ) Αν ο γονέας θελήσει να επισκεφτεί το σχολείο για να βοηθηθεί θα έχει στη διάθεση του μόλις πέντε ημέρες εντός του Ιουνίου και μια – την ημέρα που το σχολείο θα είναι ανοιχτό- τον Ιούλιο. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό και θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην μπορέσουν να εγγραφούν μέσα στα καθορισμένα χρονικά όρια.
Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, πως είναι δυνατόν όλες οι παραπάνω λογικές επισημάνσεις να ξεφεύγουν της αντίληψης του υπουργείου Παιδείας. Η απάντηση είναι πως όχι μόνο δεν ξεφεύγουν αλλά είναι και μέρος της στόχευσης του.
Οι ηλεκτρονικές εγγραφές σε συνδυασμό με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό μαθητών για την δημιουργία τμήματος, τομέα, ειδικότητας, ομάδας προσανατολισμού νομοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιήθηκαν για την περικοπή τμημάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη σκυτάλη και συνεχίζει την πρακτική αυτή, με χειρότερους μάλιστα όρους αφού μειώνει τα χρονικά όρια και καταργεί μια φάση εγγραφών. Όσοι μαθητές και μαθήτριες δεν καταφέρουν να εγγραφούν στην πρώτη φάση εγγραφών θα μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους στη δεύτερη φάση, το Σεπτέμβριο. Όμως τότε θα πρέπει να επιλέξουν την εγγραφή τους στα τμήματα που θα έχουν δημιουργηθεί, θα έχουν δηλαδή συμπληρώσει τον ελάχιστο αριθμό μαθητών, από την πρώτη φάση εγγραφών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μαθητές και μαθήτριες να μη μπορούν να σπουδάσουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας ζητάει
- Να μην ολοκληρωθεί η δημιουργία τμημάτων από την 1η φάση αλλά να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να επιλέγουν τομέα και ειδικότητα και ομάδα προσανατολισμού της επιθυμίας τους ακόμη και στην επόμενη φάση του Σεπτεμβρίου.
- Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα, τομείς, ειδικότητες, ομάδες προσανατολισμού.