Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΜΔΥΑΣΜΟΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κατέθεσε στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας το ακόλουθο κείμενο που δεν ψηφίστηκε από ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ:
Το Υπουργείο Παιδείας, με το ΦΕΚ4509/ 25-8-2022 επιχειρεί να εισάγει στη σχολική πραγματικότητα τους Εκπαιδευτικούς Ομίλους, τον Ενδοσχολικό Συντονιστή και το Μέντορα. Παράλληλα σε ανακοίνωσή του στις 29/8 αναφέρει: «συνεχίζουμε την αυτοαξιολόγηση Σχολικής Μονάδας και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και τις διαγνωστικές εξετάσεις “PISA” για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ξεκινάμε την αξιολόγηση εκπαιδευτικών ως ανατροφοδοτική διαδικασία, με σκοπό τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης».
Η αναφορά του υπουργείου στην ατομική αξιολόγηση κατά την ανακοίνωση του παραπάνω ΦΕΚ έχει τη σημασία της μιας και η δημιουργία των ομίλων, των συντονιστών και των μεντόρων αναφέρεται στον ν. 4823/2021 που εισάγει την αξιολόγηση στα σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας λοιπόν επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θέτοντας σε εφαρμογή διατάξεις του Ν. 4823/2021 που δεν υλοποιήθηκαν την περσινή σχολική χρονιά. Και οι τρεις αυτοί θεσμοί εντάσσονται στη διαδικασία της αξιολόγησης τόσο του σχολείου, όσο και του κάθε εκπαιδευτικού χωριστά, στηρίζονται στην απλήρωτη επιπλέον εργασία, καταστρατηγούν το ωράριο των εκπαιδευτικών και συμβάλλουν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων. Επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του συλλόγου διδασκόντων σε φατρίες και κυνηγούς μορίων, με υποσχέσεις για πιθανή «εξέλιξη» σε στελέχη της εκπαίδευσης ή μια καλή βάση στην ατομική αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, το ΦΕΚ προβλέπει:
- Οι «εκπαιδευτικοί όμιλοι», που θα λειτουργούν εκτός ωραρίου, μετά το κανονικό ημερήσιο πρόγραμμα, συγκεκριμένες ώρες τη βδομάδα – το ελάχιστο 2 – πρέπει να καταθέσουν ετήσιο προγραμματισμό, εκθέσεις αξιολόγησης, απουσιολόγιο μαθητών, βεβαιώσεις επιτυχούς παρακολούθησης(;;;). Πίσω από τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί “δημιουργικής απασχόλησης και ελεύθερης έκφρασης” η κυβέρνηση προωθεί τη λογική των δεξιοτήτων κι όχι της ολόπλευρης μόρφωσης και στρώνει το έδαφος για την αξιολόγηση των σχολείων και την ατομική, ενώ μιλάμε ουσιαστικά για απλήρωτη επέκταση του διδακτικού και εργασιακού ωραρίου.
- Ο Ενδοσχολικός Συντονιστής (τάξεων ή γνωστικών πεδίων): “…ασκεί τα καθήκοντά του εκτός του διδακτικού ωραρίου, αλλά εντός του εργασιακού ωραρίου του και δεν απαλλάσσεται από εξωδιδακτικές εργασίες και εφημερίες».Με κριτήρια προσοντολογίου ένας εκπαιδευτικός αναλαμβάνει το ρόλο του ελεγκτή των άλλων για το τρέξιμο της ύλης και της υλοποίησης του αναλυτικού προγράμματος, για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών κ.α. Καταργείται κάθε έννοια παιδαγωγικής ελευθερίας, παραγνωρίζεται το πολιτισμικό κεφάλαιο των μαθητών και κυρίως, υπονομεύεται η δυνατότητα διεκδίκησης των αιτημάτων μαθητών και εκπαιδευτικών για τη μείωση της ύλης, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ΕΒΕ κλπ. Κι εδώ υπάρχει επιπλέον φόρτος εργασίας, καθώς στα καθήκοντά τους περιλαμβάνονται μηνιαίες συναντήσεις με τον σύμβουλο εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, δειγματικές διδασκαλίες, καθώς και εκθέσεις αξιολόγησης
- Ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος – Μέντορας «ασκεί (και αυτός) τα καθήκοντά του εκτός του διδακτικού ωραρίου του, αλλά εντός του εργασιακού ωραρίου του και δεν απαλλάσσεται από εξωδιδακτικές εργασίες και εφημερίες».Και εδώ ο εργασιακός φόρτος είναι τεράστιος (από τη γραφειοκρατία μέχρι τις δειγματικές διδασκαλίες) και φυσικά άμισθος. Ο μέντορας έχει την ευθύνη της ένταξης του νέου συναδέλφου στο σχολικό πλαίσιο. Αν και παρουσιάζεται ως θεσμός υποστήριξης των νέων εκπαιδευτικών, στην πραγματικότητα είναι θεσμός ελέγχου και εναρμόνισης τους με το δοσμένο πλαίσιο υλοποίησης των νόμων, των εγκυκλίων, της πολιτικής που εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Στόχος είναι η αποκοπή των νέων συναδέλφων από τις συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις, αλλά και η εδραίωση ενός ακόμα αξιολογικού θεσμού στο σχολείο.
Το υπουργείο για τη λειτουργία των παραπάνω προσφέρει αντί για μισθό μόρια (!!!) που θα προσμετρηθούν στην αξιολόγηση, δημιουργεί ομαδοποιήσεις και εξουσιαστικές βαθμίδες μέσα στα σχολεία, διασπώντας τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και αποδυναμώνοντας τη συνοχή και την ισοτιμία των μελών τους. Μέντορες και Ενδοσχολικοί Συντονιστές διοικητικά θα τελούν υπό την εποπτεία του διευθυντή της σχολικής μονάδας, οπότε για πρώτη φορά θεσμικά επιχειρείται να οργανωθεί ένας συνεκτικός μηχανισμός επιβολής της αξιολόγησης μέσα στον ίδιο τον σχολικό χώρο.
Καλούμε του διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων να μην ορίσουν υπεύθυνους παιδαγωγικών ομίλων –μέντορες – ενδοσχολικούς συντονιστές. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να προασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και να μην αποδεχτούν έναν ανάλογο ρόλο, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της ατομικής αξιολόγησης και της αξιολόγησης του σχολείου τους. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην αποδεχτούν και να μην καταργήσουν στην πράξη τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, τον αποφασιστικό ρόλο του συλλόγου διδασκόντων και το ωράριο των εκπαιδευτικών!
Καλούμε την ΟΛΜΕ άμεσα να λάβει θέση και να οργανώσει τον αγώνα για :την ανατροπή των ν.4823 και ν.4692/2020 για την αξιολόγηση (εσωτερική της σχολικής μονάδας και ατομική του εκπαιδευτικού) και κάθε εφαρμοστικής ρύθμισης (υπουργικής απόφασης, εγκυκλίου κλπ).όπως είναι και το ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022
Ας πάψουμε να είμαστε θεατές! Ας διεκδικήσουμε τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο!
Όσο οι θεατές πληθαίνουν, η τραγωδία στην εκπαίδευση θα βαθαίνει.