Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου και μετά από τέσσερις συνεδριάσεις συγκροτήθηκε το προεδρείο της ΕΛΜΕ Ημαθίας.
Ήδη στις προηγούμενες συνεδριάσεις οι παρατάξεις είχαν διατυπώσει τις προτάσεις τους για τη συγκρότηση. Οι ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ και ΑΣΕ ΠΑΜΕ τάχθηκαν υπέρ του “αναλογικού, αντιπροσωπευτικού” προεδρείου. Δηλαδή η πρώτη δύναμη εκλέγει τον Πρόεδρο, η δεύτερη τον αντιπρόεδρο κτλ. Μάλιστα οι ΣΥΝΕΚ απαιτούσαν αρχικά τη συμμετοχή ακόμη και ακούσια, ακόμη κι αν διαφωνούσαν, όλων των παρατάξεων σε αυτό το προεδρείο. Άλλαξαν θέση όταν οι υπόλοιπες παρατάξεις τους εξήγησαν πως κάτι τέτοιο είναι βαθιά αντιδημοκρατικό. Και αν για την ΑΣΕ – ΠΑΜΕ η πρόταση αυτή είναι πάγια θέση της παράταξης τους, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε την αλλαγή θέσεων σε σχέση με πέρυσι των ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ. Μια αλλαγή θέσεων που αποδεικνύει αυτό που λέγαμε από πέρυσι, πως η περυσινή συγκρότηση ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής συνεργασίας ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ και η καθυστέρηση της είχε επικοινωνιακά χαρακτηριστικά. Αν οι ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ έμεναν στις περυσινές τους θέσεις θα έπρεπε να προτείνουν για τη θέση του προέδρου τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ.
Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ διατύπωσε την πάγια θέση του για τη συγκρότηση του Δ.Σ του σωματείου. Υποστήριξε πως η συγκρότηση πρέπει να γίνεται σε μια πολιτική, διεκδικητική βάση που δίνει τη δυνατότητα της προάσπισης και της διεύρυνσης των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας, αποκρούοντας την αντιεκπαιδευτική και αντεργατική επίθεση της εκάστοτε κυβέρνησης. Η όξυνση των προβλημάτων (λεηλασία του εισοδήματος, αυτοαξιολόγηση, αξιολόγηση, εργασιακές σχέσεις κτλ) μας ώθησε να διεκδικήσουμε τη θέση του προέδρου, προτείνοντας τον Αλέκο Μόσχο. Και αυτό, γιατί είναι πρωταρχικής σημασίας να ανακτήσει το σωματείο το κύρος του, να συσπειρώσει τους συναδέλφους και να οργανώσει την αγωνιστική του αντεπίθεση, παύοντας πια να είναι βατήρας ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών και εντολοδόχος αποφάσεων κομματικών-κυβερνητικών γραφείων όπως έγινε την προηγούμενη συνδικαλιστική περίοδο
Ωστόσο η συνδικαλιστική πρακτική των κυβερνητικών παρατάξεων ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ εκμηδένισε τα περιθώρια μιας τέτοιας λύσης. Απαιτούσαν να μην ξεκινήσει η διαδικασία της συγκρότησης αν δεν υπήρχε από πριν συμφωνία για την κάλυψη όλων των θέσεων. Το πρόβλημα τους ήταν πως, από τη στιγμή που ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ διαφώνησε με το “αντιπροσωπευτικό αναλογικό” δε θα καταλάμβανε θέση στο προεδρείο και η ΑΣΕ ΠΑΜΕ είχε δηλώσει πως δέχονταν μόνο τη θέση του Ταμία, θα έπρεπε η θέση του Γ.Γραμματέα να καλυφθεί είτε από τις ΣΥΝΕΚ είτε από τη ΔΑΚΕ. Ούτε η μια παράταξη ούτε η άλλη αποδέχονταν να καλύψει αυτή τη θέση. Μια θέση με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις από όλες τις θέσεις του Προεδρείου. Αφού λοιπόν σπαταλήθηκαν κάποιες ώρες συνεδριάσεων με ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ να προσπαθεί η μια να πασάρει στην άλλη τη θέση του Γ. Γραμματέα ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ δήλωσε τα εξής:
- Η στάση των ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ για τη συγκρότηση καταδεικνύει την ανικανότητα τους να συγκροτήσουν ένα Προεδρείο που οι ίδιες προτείνουν.
- Η παράταξή μας θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου στη βάση όσων μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε διατυπώσει. Αν δεν εκλεγούμε δε θα προτείνουμε και δε θα αυτοπροταθούμε για καμιά άλλη θέση του ΔΣ. Θα ψηφίσουμε ΛΕΥΚΟ στις υπόλοιπες ψηφοφορίες.
- Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κρίνεται το μέλλον του δημόσιου σχολείου, εκβιάζονται οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι μας, γυρίζει το ρολόι 41 χρόνια πίσω στην εποχή του επιθεωρητισμού, φτωχοποιούμαστε με γοργούς ρυθμούς. Αν λοιπόν προταθούμε και ψηφιστούμε (εμείς έχουμε δηλώσει πως θα ψηφίσουμε ΛΕΥΚΟ) από τις άλλες παρατάξεις για τη θέση του Γ. Γραμματέα θα αποδεχθούμε τη θέση.
- Μετά από όσα έχουν προηγηθεί η κάθε ψήφος στην παράταξη μας θα αποτελεί δικαίωση της μέχρι τώρα στάση μας. Θα αποτελεί αποδοχή της κακής λειτουργίας του περυσινού ΔΣ με την υποταγή στις κυβερνητικές αξιώσεις, την υπονόμευση των αγώνες του κλάδου, τη στήριξη των πραξικοπημάτων και της απραξίας της ΟΛΜΕ, την καταπάτηση του καταστατικού και την εμφάνιση μιας σειράς απαράδεκτων πρακτικών υπονόμευσης των αποφάσεων από το προηγούμενο προεδρείο. Αν λοιπόν ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ έχουν κάνει την αυτοκριτική τους και έχουν κατανοήσει τις επιπτώσεις της περυσινής τους συνεργασίας ας προχωρήσουν σε αυτή τη λύση για τη συγκρότηση. Αν όχι ας βρουν επιτέλους μια λύση μεταξύ τους.
- Στην περίπτωση που επαναληφθεί το παραμικρό από αυτά που έγιναν πέρυσι θα παραιτηθούμε από τη θέση του Γ. Γραμματέα την ίδια στιγμή.
Στις ψηφοφορίες που ακολούθησαν ψηφίστηκε πρόεδρος από τις ΣΥΝΕΚ, αντιπρόεδρος από τη ΔΑΚΕ και για τη θέση του Γ. Γραμματέα …. οι άλλες παρατάξεις μας πρότειναν και μας εξέλεξαν !!!
Όλα τα μέλη του Προεδρείου εκλέχθηκαν με τις 4 ψήφους (έλειπε δικαιολογημένα ο ένας εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ) των ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ, ΑΣΕ – ΠΑΜΕ !!!
Παρά το γεγονός ότι οι διαμορφωμένοι συσχετισμοί στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ δεν αποτελούν εγγύηση μιας αγωνιστικής ανασύνταξης του σωματείου, οι δυο εκπρόσωποι μας στο Δ.Σ. με τις παρεμβάσεις τους, την πίεση τους και την ανυποχώρητη στάση τους, θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τους στόχους της συλλογικής πάλης και της περιφρούρησης των εργασιακών-οικονομικών-συνδικαλιστικών και μορφωτικών κατακτήσεων ,τις οποίες σαρώνει η πολιτική της ΝΔ, που συνεχίζει το επαίσχυντο έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Συνάδελφοι ,συναδέλφισσες η συστράτευση όλων μας είναι η μόνη ελπιδοφόρα διέξοδος,
Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥΣ.