Έπρεπε να ανακοινωθεί ένας ακόμη “εθνικός διάλογος” για την Παιδεία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015. “Εθνικός διάλογος” που φυσικά όπως και οι προηγούμενοι είχε προκαθορισμένη θεματολογία και προκαθορισμένα όρια τα οποία δεν έπρεπε να να διασαλευτούν. Έπρεπε επίσης να υπάρξουν οι επιτροπές Λιάκου και Γαβρόγλου, και οι νέες εκθέσεις του ΟΟΣΑ ώστε ο νυν υπουργός να ανακοινώσει πρόπερσι πως σκοπεύει να αλλάξει τη δομή του Λυκείου (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για τους νέους μαθητές, να επαναλάβει πέρυσι σε αρχική μορφή κάποιες από τις σκέψεις του, να τις διατυπώσει περίπου ίδιες πριν δύο μήνες περίπου και τελικά στις 22 Μάρτη, σε προεκλογική περίοδο, να καταθέσει σε διαβούλευση μόνο (!!!) τον τρόπο εισαγωγής από τα ΓΕΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εν τω μεταξύ οι μαθητές που θα δοκιμαστούν στο νέο σύστημα εισαγωγής τελειώνουν πλέον την Β΄ τάξη του ΓΕΛ. Φυσικά δεν μπορούν να μιλούν για αιφνιδιασμό καθώς το υπουργείο τους είχε προειδοποιήσει (!!!)
Χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι πως πολλά σημαντικά θέματα όχι μόνο δεν διευκρινίζονται αλλά σαφέστατα ορίζονται πως θα επιλυθούν με μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις. Ένδειξη πως το υπουργείο προσπαθεί να μετριάσει τις αντιδράσεις ενόψει εκλογών. Με βάση όσα έχουν κατατεθεί και ειπωθεί μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι:
- Αφαιρείται μια τάξη από την αναγκαία εκπαίδευση-μόρφωση όλων των παιδιών, η Γ τάξη του Γενικού Λυκείου, που μετατρέπεται σε «προπαρασκευαστική» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Ως μοναδικά μαθήματα γενικής παιδείας που διδάσκονται όλοι οι μαθητές της Γ Λυκείου, παραμένουν μόνο η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα θρησκευτικά και η φυσική αγωγή.
- Αυξάνει η ύλη των μαθημάτων προσανατολισμού δυσανάλογα με την αύξηση των ωρών. Η ύλη πολλών μαθημάτων είναι μεγαλύτερη και από αυτή των δεσμών ή από αυτήν του συστήματος Αρσένη. Ενδεικτικά, στα μαθηματικά στη νέα ύλη ενσωματώθηκε και η ύλη των μαθηματικών γενικής παιδείας και άλλο ένα κεφάλαιο, με τον υπουργό να δηλώνει προκλητικά «σε κάποια μαθήματα τριπλασιάζουμε τις ώρες διδασκαλίας αλλά δεν αυξήσαμε και την ύλη κατά 300%»!!! Στην πραγματικότητα οι ώρες αθροιστικά από 7 γίνονται 6, ενώ η συνολική αντικατάσταση ή αναμόρφωση μαθημάτων γίνεται περισσότερο με κριτήρια εξεταστικά και οικονομικά (εξοικονόμηση υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού) και λιγότερο με μορφωτικά. Ταυτόχρονα η πρόταση αυτή θα επιφέρει αλλαγές στην Α και Β Λυκείου, στα μαθήματα και τη διδασκαλία τους, που θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2020-21, αλλά το υπουργείο δεν μας τις ανακοινώνει ακόμη. Γιατί άραγε;
- Πιο λίγοι μαθητές θα μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο αφού προστίθενται νέοι εξεταστικοί φραγμοί. Το 40% του βαθμού του απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου, θα προκύπτει από εξετάσεις στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα των πανελλαδικών με θέματα εξωτερικά του σχολείου, σε ομάδες σχολείων (ανά Διεύθυνση), που θα επιτηρούνται και θα βαθμολογούνται από καθηγητές άλλων σχολείων. Αλήθεια είναι άσχετη προς το συγκεκριμένο μέτρο η απαίτηση του ΟΟΣΑ για αύξηση των εξετάσεων σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο;
- Ο χωρισμός των πανεπιστημιακών τμημάτων «σε χαμηλής και υψηλής ζήτησης», ασχέτως του ονόματος που θα τους δοθεί, όχι μόνο αντίκειται σε όποια μορφωτική διάσταση αλλά γίνεται με αγοραίους όρους προσφοράς και ζήτησης. Τμήματα και επιστημονικά αντικείμενα που «δεν παίζουν στην αγορά» και δεν «προσελκύσουν» εισακτέους θα έχουν ορατό το ενδεχόμενο της κατάργησης τους.
- Ο ρόλος των εκπαιδευτικών μέσα σε αυτό το τοπίο θα επιδεινωθεί και στο διδακτικό και στο εργασιακό επίπεδο. Στην υπάρχουσα εργασιακή υποβάθμιση θα προστεθεί και η εργασιακή ομηρία με τη μείωση ωρών και αντικειμένων.
- Δεν πρόκειται να μειωθούν τα φροντιστήρια. Ο Υπουργός Παιδείας, στην «υποσχετική» με την οποία συνόδευσε την εξαγγελία του νέου συστήματος εισαγωγής, έγραψε ότι το νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης δεν θα κοστίζει πανάκριβα στις οικογένειες. Ξαναζούμε λοιπόν ένα πολυπαιγμένο εδώ και δεκαετίες έργο. Όλοι οι υπουργοί σαράντα χρόνια τώρα υπόσχονταν το ίδιο πράγμα. Όμως όλοι διαψεύστηκαν οικτρά. Όλες οι “μεταρρυθμίσεις” άφηναν άθικτο τον εξεταστικοκεντρικό προσανατολισμό του Λυκείου και οι εξετάσεις στην Γ΄ Λυκείου μετατράπηκαν σε κορυφαία πράξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με αποτέλεσμα όλα μέσα στο Λύκειο, από την Α΄ τάξη μέχρι την Γ΄ να κινούνται γύρω από αυτές. Όσο στόχος του Λυκείου δεν είναι να μάθει ο μαθητής αλλά να ξεπεράσει τους άλλους, μέσα από άκρως ανταγωνιστικό διαγωνισμό, ούτε ο ελεύθερος χρόνος του θα αυξάνεται ούτε το φροντιστήριο θα ελαττώνεται.
- Το απολυτήριο των ΕΠΑΛ δεν θα μπορεί να οδηγήσει στην εισαγωγή σε κάποιο τμήμα (ΤΕΠ), χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις. Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα πηγαίνουν στα διετή προγράμματα που δημιουργούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επιπέδου 5 (τα οποία παρέχουν βεβαιώσεις σπουδών και όχι πτυχία) και όσοι θέλουν να εισαχθούν σε κάποιο Τμήμα μιας Σχολής θα μπορούν μόνο μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι
Οι ΕΛΜΕ αλλά και το ΔΣ της ΟΛΜΕ είχαν καταθέσει πολύ νωρίς την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο μοντέλο που, σε κάθε περίπτωση, απέχει πολύ από τις θέσεις του κλάδου. Όμως, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες πολλών ΕΛΜΕ που επέμεναν να θέτουν το θέμα “Νέο Λύκειο”, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, όλο αυτό το διάστημα, το αποσιωπούσε και το υποβάθμιζε. Φυσικά και δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που απασχόλησε τον κλάδο τα τελευταία χρόνια και έμελε να έχει αυτή την αντιμετώπιση. Το έχουμε γράψει πολλές φορές και επιμένουμε πως ΔΑΚΕ,ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ έχουν μετατρέψει την ΟΛΜΕ από συνδικαλιστικό όργανο σε γραφείο του Υπουργείου Παιδείας. Έπρεπε να φτάσουμε στο παρά ένα για να μάθουμε από τις ΣΥΝΕΚ πως το νομοσχέδιο έχει θετικό πρόσημο. Εκλογές έρχονται, η κυβέρνηση χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη στήριξη. Έπρεπε μόλις στο τελευταίο ΔΣ της ΟΛΜΕ η ΔΑΚΕ να ξαναθυμηθεί τις διαχρονικές θέσεις της ΟΛΜΕ και να ψηφίσει εισήγηση προς τις ΓΣ για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Εκλογές έρχονται και επιβάλλονται διαφοροποιήσεις τις τελευταίας στιγμής για να στηριχθεί εκλογικά το κόμμα τους.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε από αυτούς. Ο κλάδος πρέπει επιτέλους μέσα από τις ΕΛΜΕ, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να απορρίψουμε τις αντιεκπαιδευτικές προτάσεις της κυβέρνησης και να απαιτήσουμε να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο για το Νέο Λύκειο. Να οργανώσουμε την αγωνιστική απάντηση των εκπαιδευτικών μέσα από τις έκτακτες ΓΣ. Να επαναφέρουμε όλα τα αιτήματα αιχμής του κλάδου, για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις των μισθών, τους μόνιμους, μαζικούς διορισμούς τώρα και την απόσυρση του προσοντολογίου – εκτρώματος, την αύξηση των δαπανών, την κατάργηση κάθε αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης, την επαναφορά του ωραρίου, την κάλυψη των αιτημάτων των πρώην διαθέσιμων κλπ. Να συμβάλλουμε και με τους γονείς και τους μαθητές στη διαμόρφωση ισχυρού μετώπου ανατροπής των αντιεκπαιδευτικών μέτρων.